20 juni


Stornoway – Horgabost

78km



Het is grijs bij het wakker worden. Als ik om 8 uur wegfiets, begint het te miezeren. Fiets de zelfdeweg terug naar het zuiden, maar nu nagenoeg geen wind. En omdat het zondag is, heerst er een intense rust op de weg, in de eerste 3 uur wel 5 auto’s.

De keuze was lastig:
-    Op zondagmiddag naar Ullapool, om dan via een omweg naar het zuiden te gaan, maar dat zou grotendeels via een route gaan die ik in 2007 al gefietst had;
-    Vanuit Tarbert op Harris naar Uig op Skye, maar die boot vaart niet op zondag;
-    Terug naar North-Uist. En dan vanuit Loch Maddy oversteken naar Skye. Voordeel is dat ik dezelfde weg terugfiets, maar kan ik nu wel een beetje van het landschap genieten. Tweede voordeel is dat ik nu ook langs de westkust van Harris kan fietsen.

Ik heb inderdaad vrijdag onderweg weinig gezien, En ik fiets dus langs een onbekende weg terug naar het zuiden. De miezer houdt niet lang aan, en de wind stelt ook niet veel voor.


Dit is Lewis. Ruig, leeg, turf.

Vanaf het noorden is de klim minder zwaar. Boven ( het is een soort uitgerekte pas van een kilometer of acht) is het koud.


En dit is dan weer Harris. Loch Shiphoirt.

Net niet in de wolken, maar het scheelt geen 50 meter. Afdalen naar een zondags, en dus stil en leeg Tarbart.


De afdaling naar Tarbert.

De landengte over en de klim naar de hoogte. Onvoorstelbaar ruig.






De ruigte van Harris.

En dan de westkust. Het contrast kan niet groter.


Glooiende kusten, gele stranden blauwe zee.

De camping in Horgabost is niet meer dan een paar containers met voorzieningen en een brievenbus om de envelop met geld in stoppen. Ik sta aan het strand. Uitzicht op een eiland en golven.

Langzamerhand wordt het mistig.