3 juli


Mellerud - Säffle

100 km
Een koud, maar zonnig begin van de dag. Het lijkt wel de standaardvertrektijd te worden. Half 8.
Vrij snel gaat het een gravelweg op. Het gaat een beetje op en neer.


Zo nu en dan zicht op een meertje.


Dan weer via asfalt naar de sluis van Håverud.


Een klein sluisje van het ene meer naar het andere. Maar dit is de sluis niet waar ik heen op weg ben.De weg langs het Upperudsholjen, op weg naar Håverud.Spectaculair. Hat water kolkt als een razende rivier de sluis in. Als het water boven de drempel staat, moet de boot, tegen de stroom in, naar het tweede vak worden getrokken.


Ik rijdt het dorp uit en zie een waarschuwingsbord dat er, over de komende 9 kilometer, stijgingen van 21% voorkomen.Als ze er al zijn, zijn ze kort, erg kort. Maar er zitten wel steile stukjes tussen. Ik kom geen winkels tegen, en alle horeca is nog dicht. Dan maar een ontbijt met wat ik nog heb.
Door de vele korte klimmetjes is het zwaar.


Brandhout voor de komende winter.En weer een kerkje.En een meer.Daar zijn ze dol op. Een huisje aan het meer.


Åmål, een groter plaats, zijn wel winkels en ik lunch in een parkje. Het is intussen zo warm geworden, dat ik in korte broek verder ga. Even denk ik erover om hier te blijven, maar het wordt toch uiteindelijk een afwijking van de geplande route. Einddoel wordt Säffle.
Ik heb net gedouched en het begint te regenen. Om een uur of 8 is het weer droog en wordt er gedurende een uur stampende House over camping gestort.