12 juni


Ardrossan – Lochranza

56 km fietsen (+22 km varen)Rustig opstaan, want ik ga pas met de boot van kwart voor 10. Fiets naar de haven, waar ik inkopen doe voor de komende dagen.


Het is strak blauw en het waait hard als we de haven uitvaren.


Meevliegende meeuw, met Arran op de achtergrond.


De eeste grote oversteek.

Om een uur of 11 rijdt ik Brodick uit. Het waait hard (tegen) maar het is prachtig weer. Het eiland doet me in alles aan Dominica denken, er staat zelfs een (1) palm. Alleen de temperatuur is verkeerd.


De palm van Brodick.


Oostkust van Arran.

De weg volgt de kust, zelfs de dorpjes zijn Dominicaans.
De kust biedt alle kleuren.

In het begin van de klim naar 200 meter, springt de ketting van de cassette. En nog eens. Dan maar de bagage van de fiets en deskundig kijken. Ik constateer dat het niet goed is, maar wat er aan de hand is, is me niet duidelijk.
Gelukkig heb ik in Brodick ergens een fietsenmaker gezien. Terug dus maar. Zolang ik maar niet achteruittrap of opschakel naar het grootste tandwiel achter, gaat het goed.

De fietsenmaker heeft een lange lunchpauze en ik moet nog een uur wachten. Het kost de fietsenmaker een tijd om te ontdekken wat er aan de hand is. Het asje van het bovenste geleidewieltje van de achterderailleur is losgedraaid. Hij heeft het weer vastgezet, geeft het advies om het regelmatig aan te draaien. Zo kom ik dan ook de rest van de vakantie door.

Om 3 uur verlaat ik opnieuw Brodick. De wind is intussen gedraaid en heb hem nu min of meer in de rug. Het gaat dus snel.
Op het punt van omkeren aangekomen, is de wind intussen ook weer tegen en gaat het omhoog tegen de wind in. Ondanks het kleine eiland is het toch een echte glen.


De klim is dan echt begonnen.


Het landschap is na het verlaten van de kust volstrekt veranderd.


Bijna boven in Glen Chalmadale.


Weer naar beneden.

Het plan was om Arran nog te verlaten vandaag, maar in Lochranza is een pracht van een camping en ik besluit er te blijven. Winkels zijn er niet, maar de campingbaas verkoopt me een fles bier uit eigen voorraad.


Er loopt een hert voor de tent.